ویزای کاری
مهاجرت کاری به عنوان یکی از بهترین روش های مهاجرت، امروزه علاقه مندان بسیار زیادی پیدا کرده است. چرا که افراد به دنبال فرصتهای شغلی بهتر، درآمد بالاتر و زندگی باکیفیتتر هستند. ویزای کاری راهی برای کار و اقامت در کشورهای دیگر می باشد که تمامی این موارد را در اختیار افراد قرار میدهند. اما برای دریافت این نوع از ویزا، متقاضیان باید از شرایط، مدارک مورد نیاز و مراحل قانونی آن اطلاع کامل داشته باشند. از این رو این مقاله آماده شده است تا به پرسشهای متقاضیان مهاجرت کاری پاسخ بدهد.
ویزای کاری چیست و چگونه دریافت میشود؟ راهنمای کامل 2025
ویزای کاری در واقع نوعی مجوز برای اقامت افراد در کشورهای خارجی است که اجازه کار و زندگی را در آن کشور صادر میکند. معمولا این ویزا با دریافت یک پیشنهاد شغلی از سوی کارفرمای معتبر در کشور مقصد، به متقاضی اختصاص مییابد. نکته مهم این است که هر کشور قوانین و شرایط خاص خود را برای صدور ویزای کاری دارد که متقاضی باید تمامی آنها را رعایت فرماید.
انواع ویزای کاری
در کشورهای مختلف چند دسته بندی برای ویزای کاری وجود دارد که شامل موارد زیر میباشد:
ویزای کاری موقت
این ویزا برای افرادی صادر میشود که قرارداد کاری با مدت زمان 1 تا 3 دارند. البته پس از اتمام قرارداد، تمدید ویزا و یا تبدیل آن به اقامت دائم امکان پذیر است.
ویزای کاری دائم
افرادی که دارای مهارتهای منحصر به فرد هستند که در کشور مقصد برای آن مهارتها تقاضا وجود دارد، میتوانند برای دریافت این ویزا اقدام کنند. ویزای کاری دائم در نهایت باعث اخذ اقامت دائم میشود. برای دریافت ویزای کاری باید مراحل مشخصی توسط متقاضی طی شود. اولین و مهمترین مرحله دریافت پیشنهاد شغلی میباشد. این پیشنهاد شغلی یا (Job Offer) باید از سمت یک کارفرمای معتبر خارجی به فرد متقاضی تعلق بگیرد. همچنین کارفرما باید ثابت کند که نیروی کاری که نیاز دارد در کشور یافت نمیشود.
البته کشورهایی مانند آلمان این مسیر را با ارائه ویزای جست و جوی کار راحتتر کرده اند. این ویزا به متقاضیان اجازه میدهد تا مدتی را برای پیدا کردن کار در کشور مقصد بگذرانند. مرحله دوم دریافت تاییدیه از وزارت کار است. البته این مرحله تنها در برخی از کشورها مانند آمریکا الزامی میباشد.
بعد از این مرحله، متقاضی باید فرمهای درخواست ویزا را تکمیل نماید. در این مرحله از متقاضیان درخواست میشود تا مدارک لازم مانند پاسپورت، مدارک تحصیلی و شغلی، مدرک زبان و مدارکی از این قبیل را ارائه دهند. در نهایت یک وقت مصاحبه در سفارت تنظیم میگردد. در این مصاحبه انگیزه و صلاحیت متقاضی برای دریافت ویزای کاری توسط افسر ویزا بررسی میشود.
شرایط دریافت ویزای کاری برای ایرانیان در سال 2025
اکثر کشورها در سال 2025 از نیروی کار متخصص کافی برخوردار نبوده و خوشبختانه این موضوع فرصتی را برای دریافت ویزای کاری توسط ایرانیان فراهم کرده است. اما برای این که بتوانیم ویزای کاری را دریافت کنیم، باید از شرایط کشور مقصد مطلع باشیم. در این قسمت این شرایط را بررسی میکنیم.
دریافت پیشنهاد شغلی از کارفرما
برخی از کشورها برای ارائه ویزای کاری به متقاضیان، دریافت جاب آفر از کارفرما را الزامی میدانند. از جمله این کشورها میتوانیم به آمریکا، کانادا، آلمان و فرانسه اشاره کنیم. چالشی که در این قسمت وجود دارد این است که کارفرما باید ثابت کند که نیروی کار مورد نظرش در کشور وجود ندارد.
داشتن مدرک تحصیلی و شغلی
برای ارائه ویزای کاری متقاضیان باید از مدرک تحصیلی مناسب و یا سابقه شغلی مشخصی برخوردار باشند. البته این شرایط برای کشورهای مختلف، متفاوت در نظر گرفته میشود. برای مثال حداقل مدرک تحصیلی برای ویزای کاری آمریکا لیسانس است. مشاغل فنی و حرفه ای نیز به سابقه کاری حدود 2 تا 5 سال احتیاج دارند.
شرط مدرک زبان
اکثر کشورها به دانش زبان انگلیسی احتیاج دارند. حداقل نمره مورد نیاز برای آیلتس 6 بوده و برخی از کشورها از متقاضیان توقع دارند که به دانش زبان مقصد خود نیز مسلط باشند.
شرط سنی
به طور کلی بهترین بازه سنی برای ویزای کاری را میتوانیم بازه سنی 25 تا 40 سال بدانیم. البته این بدان معنی نیست که افراد با سن بالاتر نتوانند برای ویزای کاری اقدام کنند. بلکه این دسته از متقاضیان امتیازات کمتری را دریافت میکنند.
داشتن سلامت جسمانی
مدرکی که نشان دهنده سلامتی متقاضی نسبت به بیماریهای واگیردار باشد و همچنین نداشتن سوء پیشینه فرد از شرایط بسیار مهم برای دریافت ویزای کاری است.
مدارک لازم برای اخذ ویزای کاری | چک لیست کامل به روز شده
این موضوع که شما بدانید دقیقا به چه مدارکی برای دریافت ویزای کاری احتیاج دارید بسیار بااهمیت است. اما از طرفی هر کشور بسته به شرایط خود، مدارک متفاوتی را از متقاضی مطالبه میکند. از این رو میتوان مدارک لازم برای ویزای کاری را در دو دسته مدارک عمومی و مدارک اختصاصی دسته بندی کرد.
مدارک عمومی برای ویزای کاری
- مدارک هویتی: پاسپورت معتبر با 2 صفحه خالی و حداقل 6 ماه اعتبار، ترجمه رسمی شناسنامه و کارت ملی به زبان کشور مقصد، عکس پاسپورتی
- مدارک شغلی: پیشنهاد شغلی، روزمه استاندارد، مدارک سابقه کاری
- مدارک تحصیلی: ترجمه رسمی مدارک لیسانس، فوق لیسانس و یا دکترا، ترجمه ریز نمرات دانشگاهی
- مدرک زبان: برای کشورهای انگلیسی زبان مدرک آیلتس، تافل و یا دیگر مدارک زبان معتبر، برای کشورهای اروپایی مدرک زبان کشور مقصد
- مدارک پزشکی
- مدارک مالی: تمکن مالی و یا نامه حمایت مالی
مدارک اختصاصی برای ویزای کاری
همان طور که به آن اشاره کردیم، هر کشوری مدارک اختصاصی خاص خود را از متقاضیان دریافت میکند. در ادامه مدارک اختصاصی که 3 کشور پرطرفدار از متقاضیان درخواست میکنند را بررسی میکنیم.
ویزای کاری آمریکا
ویزاهای کاری آمریکا شامل 3 ویزای H-1B, EB-2, EB-3 میباشد. برای کشور آمریکا گرفتن تاییدیه از وزارت کار آمریکا، فرمی که کارفرما برای ویزاهای غیر مهاجرتی تکمیل میکند و فرم DS-160 برای درخواست ویزا در سفارت الزامی است.
ویزای کاری کانادا
ویزای کاری کانادا که معروف به اکسپرس اینتری میباشد، به نامه و تاییدیه برای مشاغلی که نیازمند به مجوز کار هستند احتیاج دارد.
ویزای کاری آلمان
برای دریافت ویزای جست و جوی کار یا کارت آبی اتحادیه اروپا، مدرک تحصیلی باید معادل سازی شده و تاییدیه آن توسط مرجع معتبر آلمانی دریافت شود. همچنین به مدرک زبان آلمانی با سطح B1 و یا B2بسته به شغل متقاضی احتیاج است. در نظر داشته باشید که برای دریافت کارت آبی به قرارداد کاری با دستمزد حداقل 48.000 یورو در سال نیاز میباشد.
تفاوت ویزای کاری و ورک پرمیت چیست؟
متاسفانه با این که مهاجرت کاری به کشورهای مختلف در ابعاد بزرگی انجام میشود، اما همچنان بسیاری از متقاضیان مفهوم دقیق ویزای کاری و ورک پرمیت را ندانسته و آنها را به جای یکدیگر به کار میبرند. این در حالی است که تفاوتهای عمده ای در بین این دو اصطلاح وجود دارد.
ویزای کاری به شما اجازه میدهد تا بتوانید برای کار کردن در کشور مقصد، به آن وارد شوید. معمولا سفارت یا کنسولگری این ویزا را برای متقاضیان صادر میکند. از مهمترین مراحل دریافت ویزای کاری، اخذ پیشنهاد شغلی از یک کارفرما در کشور مقصد است.
ورک پرمیت که ترجمه آن را مجوز کار در نظر میگیرند، به شما اجازه میدهد تا در کشور مقصد کار کنید. وزارت کار یا مهاجرت این مجوز را صادر میکند. همچنین ممکن است تنها برای یک شغل خاص باشد. ورک پرمیت به دو دسته زیر تقسیم بندی میشود:
- ورک پرمیت آزاد: بدون محدودیت شغلی بوده و برای پناهندگان، متقاضیان اقامت دائم، فارغ التحصیلان دانشگاههای کانادا و همراهان افراد دارای ویزای کاری میباشد.
- ورک پرمیت محدود: تنها اختصاص به یک کارفرما و شغل خاص دارد. همچنین به تاییدیه ارزیابی تاثیر بازار کار احتیاج است. مدت زمان 1 تا 2 سال داشته که البته دارای قابلیت تمدید نیز میباشد.
در جدول زیر با مقایسه ویزای کاری و ورک پرمیت سعی کرده ایم تا تفاوت آنها را به طور واضح به شما نمایش دهیم.
مقایسه | ویزای کاری | ورک پرمیت |
نوع سند | ویزا (اجازه ورود) | مجوز (اجازه کار) |
صادر کننده | سفارت/کنسولگری | وزارت کار/مهاجرت |
شرط اصلی | پیشنهاد شغلی | تاییدیه |
مدت اعتبار | کوتاه مدت (1 تا 2 سال) | 1 تا 3 سال |
بهترین کشورها برای دریافت ویزای کاری در سال 2025
از آن جایی که در سال 2025 اکثر کشورها با کمبود نیروی کاری رو به رو هستند، بهترین فرصت برای مهاجرت کاری را فراهم کرده اند. در ادامه اطلاعاتی از بهترین کشورهایی را که میتوان برای دریافت ویزای کاری از آنها اقدام کرد، در اختیار شما قرار میدهیم.
کانادا
کانادا مزایای بسیار فوق العاده ای را در اختیار متقاضیان ویزای کاری قرار میدهد. چرا که امکان اخذ اقامت دائم را بعد از 1 تا 2 سال کار فراهم میکند. نرخ بیکاری نیز در این کشور بسیار کم با نرخ 5 درصد است. اکسپرس اینتری سیستم امتیاز بندی بر اساس سن، تحصیلات، سابقه کار و زبان میباشد. متقاضیان برای ویزای LMIA از یک کارفرمای کانادایی باید پیشنهاد شغلی دریافت نمایند.
آلمان
از مزیتهای کار در آلمان باید به امکان دریافت اقامت دائم بعد از 33 ماه کار در این کشور، بازار کار پویا و نرخ بیکاری کمتر از 5 درصد اشاره کنیم. کارت آبی اتحادیه اروپا برای متخصصانی است که به طور سالانه حداقل 50.000 یورو دریافت میکنند. آلمان همچنین ویزای جست و جوی کار 6 ماهه را در اختیار افراد قرار میدهد تا بتوانند با اقامت کوتاه مدت در این کشور شغل مناسبی پیدا کنند.
استرالیا
جذب نیروی کار در استرالیا از طریق سیستم Skilled Migration انجام میشود. ویزای 189 استرالیا بدون نیاز به اسپانسر ایالتی بوده و ویزای 494 آن برای کار در مناطق کم جمعیت صادر میشود. حقوق سالیانه مشاغل در استرالیا به طور میانگین 80.000 یورو میباشد.
نیوزلند
جذب نیروی کار در این کشور از طریق سیستم ویزای مهارتی اتفاق میافتد. ویزای AEWV برای افرادی است که با کارفرمایان معتبر کار میکنند. نیوزلند سریعترین فرایند ویزا را دارد که حدود 20 تا 60 روز طول میکشد.
پرتغال
ویزای Tech در پرتغال برای متخصصان فناوری صادر میشود. از مزیتهای زندگی در این کشور میتوانیم به هزینه زندگی پایین و امکان دریافت اقامت دائم بعد از 5 سال اشاره کنیم.
امارات متحده عربی
ویزای سبز امارات اجازه اقامت 5 ساله بدون نیاز به اسپانسر را برای افراد فراهم میکند. ویزای طلایی برای سرمایه گذاران و متخصصان برتر در نظر گرفته شده است. خوشبختانه در این کشور مالیاتی بر درآمد افراد وارد نشده و این موضوع قدرت خرید را به شدت افزایش میدهد.
هلند
ویزای Orientation Year برای فارغ التحصیلان از دانشگاههای برتر صادر میشود. ویزای Highly Skilled Migrant برای افراد با حداقل درآمد 3.000 یورو در ماه میباشد. برای آن دسته از متقاضیانی که علاقه مند به مهاجرت به خانواده هستند، هلند بهترین کشرو محسوب میشود. چرا که امکان همراهی خانواده را نیز فراهم کرده است.
ویزای کاری بدون مدرک زبان | آیا امکان پذیر است؟
احتمالا شما هم جزو آن دسته از متقاضیانی هستید که یادگیری زبان انگلیسی برای تان بسیار دشوار است. در این شرایط افراد به دنبال دانستن این موضوع هستند که آیا بدون مدرک زبان هم میتوان ویزای کاری دریافت کرد؟ پاسخ این سوال بله میباشد. البته نباید خیلی امیدوار باشید، چرا که نداشتن مدرک زبان شانس دریافت ویزای کاری را به شدت کاهش میدهد.
کشور مقصد، نوع شغل و شرایط کارفرما در این موضوع تاثیر گذار است. اگر کارفرما تشخیص دهد که مهارتهای فنی شما برای شغل کافی بوده و نیازی به مدرک زبان ندارید، احتمالا از داشتن آن معاف میشوید. گاهی ممکن است در شغلی که شما متقاضی آن هستید به قدری کمبود نیرو وجود داشته باشد که تنها مهارت شما به چشم بیاید و شرط زبان در نظر گرفته نشود.
از این رو هر چقدر رزومه شما قویتر باشد، شانس خود را برای دریافت ویزای کاری بدون مدرک زبان افزایش میدهید.
سریع ترین روش های دریافت ویزای کاری برای ایرانیان
گاهی اوقات برخی از ایرانیان سرعت پردازش ویزا را مهمترین عامل در نظر میگیرند. خوشبختانه تعدادی از کشورها نیز ویزای کاری را در مدت زمان کوتاهتری صادر میکنند. در ادامه به این کشورها میپردازیم.
ویزای جست و جوی کار آلمان
مدت زمان پردازش برای این ویزا 1 تا 3 ماه تخمین زده شده و به مدرک تحصیلی لیسانس یا فوق لیسانس احتیاج دارد. حداقل سطح زبان آلمانی B1 بوده و برای مشاغل انگلیسی زبان به آیلتس 6.5 نیاز است. متقاضیان باید مدرکی که نشان دهنده توان مالی آنها است را به ارزش 10.000 یورو ارائه دهند. اگر متقاضیان بتوانند با کمک این ویزا شغل مناسبی دریافت کنند، ویزا به کارت آبی اتحادیه اروپا تبدیل شده و در نهایت منجر به راحتی در اخذ اقامت دائم میشود.
سیستم اکسپرس اینتری کانادا
این فرایند مدت زمان 6 تا 8 ماه طول میکشد. متقاضیان باید حداقل امتیاز 67 از 100 را براساس سن، تحصیلات، سابقه کاری و مدرک زبان دریافت کنند. به نمره حداقل 6.5 در آیلتس احتیاج است. اگر متقاضی بتواند امتیاز بالایی را کسب کند، در نهایت میتواند بدون نیاز به پیشنهاد شغلی اقامت دائم را دریافت کند.
ویزای کاری استرالیا
ویزای 189 استرالیا زمانی در بازه 3 تا 6 ماهه طول میکشد. برای این ویزا باید حداقل امتیاز 65 را در سیستم امتیاز بندی به دست آورد. همچنین به مدرک زبان آیلتس با حداقل نمره 6 و سابقه کاری نیاز میباشد.
ویزای کاری امارات
امارات جزو آن دسته از کشورهایی به شمار میرود که در کوتاهترین مدت (کمتر از یک ماه) ویزای کاری را برای متقاضیان ایرانی صادر میکند. برای ویزای سبز متقاضی باید حتما پیشنهاد شغلی با حداقل حقوق 15.000 درهم داشته باشد. همچنین به مدرک تحصیلی و سابقه کاری مرتبط نیز نیاز است.
ویزای کاری لهستان
مدت پردازش ویزای کاری لسهتان 1 تا 2 ماه طول کشیده و متقاضی باید از یک کارفرمای لهستانی پیشنهاد شغلی داشته باشد. مدرک زبان انگلیسی و یا لهستانی در حد پایه کافی خواهد بود و هزینههای پایین زندگی در این کشور، آن را به مقصدی محبوب برای ایرانیان تبدیل کرده است.
مشاغل مورد نیاز کشورهای مهاجرپذیر برای ویزای کاری 2025
هر چقدر شغلی که در آن مهارت دارید از تقاضای بالاتری در کشور مقصد برخوردار باشد، شانس دریافت ویزای کاری برای شما بالاتر میرود. از این رو در ادامه چند شغل پرتقاضا را در کشورها مختلف بررسی میکنیم.
- مشاغل حوزه پزشکی: پزشکی و پرستاری همواره جزو شغلهایی هستند که در اکثر کشورها برای آنها تقاضا وجود دارد. آلمان، کانادا، استرالیا، نیوزلند از کشورهای متقاضی این مشاغل هستند.
- مشاغل فنی: لوله کش و برق کار از مشاغل مورد نیاز در کشورهایی مانند کانادا و نیوزلند به شمار میروند.
- مشاغل مهندسی: مهندس برق، مهندس نرم افزار، مهندس مکانیک، مهندس عمران در کشورهایی ماند کانادا، آلمان، نیوزلند و استرالیا به شدت مورد نیاز هستند.
- فناوری اطلاعات: توسعه دهنده نرم افزار و متخصص فناوری اطلاعات از بهترین مشاغل در آلمان و امارات میباشند.
مراحل کامل دریافت ویزای کاری | از اپلای تا ویزا
برای دریافت ویزای کاری باید مسیر مشخص و منسجمی طی شود. در این مسیر باید تمامی قوانین و شرایط به درستی رعایت شوند تا در نهایت متقاضی بتواند به ویزای کاری دست یابد.
انتخاب کشور و شغل
متقاضیان باید با داشتن اطلاعات درست و جامع درباره بازار کار کشور مقصد و به دست آوردن لیست مشاغل مورد نیاز آن، تحقیقات کاملی را انجام دهند. همچنین باید درباره هزینه زندگی در کشور مقصد مطلع باشند و آن را با حقوقی که قرار است دریافت کنند، مقایسه نمایند. همچنین در این مرحله مشخص کنید که چه نوع ویزایی برای شما مناسبتر است؟ ویزاهای مبتنی بر پیشنهاد شغلی و یا ویزاهای امتیازی؟
آماده سازی مدارک
مدارک عمومی یعنی پاسپورت، مدارک تحصیلی، رزومه حرفه ای و مدارک سابقه کاری خود را فراهم کنید. همچنین دیگر مدارکی که کشور مقصد از شما درخواست نموده مانند مدرک زبان، تاییدیههای دولتی و یا پیشنهاد شغلی را به دست آورید. پیشنهاد شغلی را میتوانید با استفاده از پلتفرمهای جست و جوی کار آنلاین و یا ارتباط مستقیم با شرکت کسب کنید.
تکمیل فرایندهای اداری
در این مرحله فرمهایی که کشور مقصد از شما درخواست کرده را باید به درستی پر نمایید.
ارسال درخواست و پرداخت هزینه
هزینههای دولتی لازم را پرداخت نمایید و مدارک خود را به سفارت و یا کنسولگری ارسال کنید.
مصاحبه
سعی کنید که با فرهنگ و قوانین کشور مقصد خود به خوبی آشنایی داشته باشید. در این صورت میتوانید به خوبی از عهده مصاحبه بربیایید. چند بار پاسخ به سوالات متداول را تمرین کنید تا آمادگی خوبی به دست بیاورید. همچنین در این مرحله باید کارهای لازم مانند انگشت نگاری، عکس دیجیتال و ثبت اطلاعات خود را انجام دهید.
دریافت ویزا و اقدامات نهایی
پس از دریافت ویزا میتوانید برای مهاجرت خود آماده شوید و اقدام به خرید بلیط هواپیما کنید.
چه مشاغلی شانس بالاتری برای دریافت ویزای کاری دارند؟
از آن جایی که نوع مشاغل تاثیر مستقیم بر دریافت ویزای کاری دارند، شناخت مشاغل میتواند دید بهتری از آینده را در اختیار شما قرار دهد.
- مهندسی نرم افزار
- هوش مصنوعی و یادگیری ماشین
- امنیت سایبری
- توسعه دهنده وب و موبایل
- پرستاران
- پزشکان
- فیزیوتراپیست
- روان شناس
- مهندس مکانیک و برق
- مهندس عمران و معدن
- مهندس نفت
- جوشکار و برقکار
- لوله کش
- مکانیک خودرو
- تحلیلگر مالی
- حسابدار رسمی
چقدر طول میکشد تا ویزای کاری صادر شود؟
با توجه به شرایط پرونده، نوع ویزا و کشور مقصد مدت زمان صدور ویزای کاری میتواند متفاوت باشد. در جدول زیر زمان بندی کشورهای مختلف را مشاهده میکنید.
کشور | نوع ویزا | مدت زمان صدور |
کانادا | اکسپرس اینتری | 5 تا 12 ماه |
آمریکا | H-1B / EB-2 / EB-3 | 3 تا 8 ماه |
آلمان | کارت آبی اتحادیه اروپا | 1 تا 3 ماه |
استرالیا | ویزای 482 | 1 تا 6 ماه |
انگلیس | اسکیل ورکر | 3 هفته الی 3 ماه |
امارات | ویزای سبز | 3 تا 5 روز |
ترکیه | ویزای کوتاه مدت | 1 تا 2 ماه |
نیوزلند | اسکیلد مهاجرت | 20 تا 50 روز |
چطور ویزای کاری موقت را به اقامت دائم تبدیل کنیم؟
بسیاری از متقاضیان این رویا را دارند که درنهایت ویزای کاری موقت خود را به ویزای کاری دائم تبدیل کنند. برای کشورهای مختلف در ادامه این موضوع را بررسی میکنیم.
ویزای کار موقت کانادا
اگر متقاضیان از سیستم اکسپرس اینتری به کانادا مهاجرت کرده باشند، بعد از 1 سال کار در کانادا میتوانند برای اقامت دائم اقدام کنند. البته به امتیاز حداقل 67 در سیستم نیز نیاز دارند.
ویزای کار موقت آلمان
کارت آبی اتحادیه اروپا بعد از 33 ماه کار در کشور آلمان و با شرط دریافت حداقل حقوق سالیانه 50.000 یورو به اقامت دائم تبدیل میشود. البته در نظر داشته باشید که در صورتی که از مدرک زبان آلمانی B1 برخوردار باشید، این مدت به 21 ماه کاهش پیدا میکند. اگر ویزای کار عادی دریافت کنید، بعد از 5 سال کار در آلمان و پرداخت به موقع مالیات میتوانید از اقامت دائم بهره مند شوید.
ویزای کار موقت آمریکا
کارفرما باید به شما پیشنهاد شغلی دائم ارائه کند. همچنین برای برخی از ویزاها نیاز به تاییدیه از وزارت کار آمریکا میباشد. سابقه کاری نیز نقش مهمی ایفا میکند.